mongodb, açık kaynaklı bir nosql veritabanı yönetim çözümüdür. nosql veritabanları, büyük dağıtık veri kümeleriyle çalışmak için oldukça kullanışlıdır.
wwdc 2024
apple intelligence özellikleri haricinde hiçbir ekstra özellik tanıtılmamış olan konferans.
continous integration
gitlab ci ile şahane pipeline'lar oluşturduğumuz doğrudur.
svelte
svelte, interaktif web sayfaları oluşturmak için açık kaynaklı bir javascript framework çözümüdür. svelte'in arkasındaki genel konsept, geliştiricilerin hızlı ve anlaşılır web uygulamaları yapmasını sağlaması açısından react ve vue gibi önceden var olan framework çözümlerine benzer. kolay anlaşılabilirliği ve hızlı çözümler çıkarmasında konusunda maharetli olan bu çözümü bende şimdilik ufak çaplı projelerde tercih etmeye başladım.
docker
hitler docker kullanırsa..
https://www.youtube.com/watch?v=pivpckeiqoq
mattermost
mattermost, dosya paylaşımı, arama ve entegrasyonlara sahip, açık kaynaklı, on-premise barındırılabilen bir çevrimiçi sohbet çözümüdür. şirket olarak birçok entegrasyonuyla beraber severek kullanıyoruz. önceden rocketchat, slack ve discord gibi çözümleri denemiştim ancak takım içi iletişimde en iyisi mattermost gibi gözüküyor.
wwdc 2024
hadi yine iyisiniz önceden abaküs kullanan ipad kullanıcıları hesap makinesi geldi
kubernetes
kubernetes, konteyner tabanlı uygulamaların otomatikleştirilmiş dağıtımı, ölçeklendirilmesi ve yönetimi için bir açık kaynaklı orkestrasyon aracıdır. modern mikroservis mimarilerinin temel taşlarından biridir.
git
git, yazılım projelerinde kullanılan bir versiyon kontrol sistemi iken, github ise bu projeleri depolayabileceğiniz bir depolama servisidir. git, kod değişikliklerini takip etmeyi ve yönetmeyi sağlar; github ise bu kodları internet üzerinde paylaşmanıza ve yedeklemenize olanak tanır. git, projenizdeki her bir değişikliği kaydederken, github bu değişiklikleri güvenli bir şekilde saklar ve başkalarıyla paylaşmanızı sağlar. git, sürüm kontrolü yaparken, github depolama ve iş birliği platformu olarak kullanılır. github, microsoft tarafından satın alınmıştır ve özellikle yazılımcılar arasında popülerdir.
docker
docker'ın vaadi temel olarak "bir kez yaz, her yerde çalıştır". bunu, uygulamaları konteyner adı verilen sadeleştirilmiş sanal makinelerde çalıştırarak başarır. bu konteynerlerden birinin içine bakacak olursanız, basit bir windows/linux işletim sistemine benzediğini görürsünüz. konteynerler, uygulamanızı çalıştırmak isteyebileceğiniz çeşitli makineler arasındaki ortam farklılıklarından korur.
örneğin, bir web uygulaması geliştirdiğinizi varsayalım. mac'inizde geliştiriyorsunuz, ancak prod için uzak bir linux sanal makinesine dağıtıyorsunuz. geliştirme ortamınız ve üretim ortamınız arasındaki farkları müzakere etmek yerine, uygulamayı docker'ın kurulu olduğu her yerde çalıştırmayı oldukça kolaylaştıran bir docker konteynerine yapıştırabilirsiniz.